fallback

Украинската офанзива поставя под въпрос плановете на Русия за Донбас

Русия не е постигнала съществени териториални успехи в последния месец и настъплението губи темп, смята британското разузнаване

09:36 | 15.05.22 г. 6

Украйна започва контранастъпление на изток край град Изюм, което поставя под въпрос плановете на Москва да овладее целия Донбаски регион, пише Ройтерс. Агенцията припомня, че на 19 април руските военни обявиха втората фаза на своята операция - съсредоточаване в Донбас, след като се отказаха да превземат столицата Киев.

Британското разузнаване обаче коментира в Twitter, че темпът на руското настъпление изостава от графика и в последните седмици Русия няма значителни териториални успехи. Според публикацията Москва вече е загубила около 1/3 от военните, на които беше нареден щурм през февруари, и е унищожено и много от въоръжението, включително и понтонни мостове, а тези загуби трудно ще бъдат възстановени.

Заключението на британците е, че при това положение Русия трудно ще може да ускори темпа на придвижване в следващите 30 дни.

В същото време Украйна започна да си връща превзети територитии, изтласквайки руснаците от втория по големина град в страната Харков. Сега украинските военни засилват натиска край Изюм и прекъсват каналите за доставки на руската армия, което поставя под съмнение плановете на Москва на източния фронт, допълва още Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира в своето ежедневно обръщение към украинците, че ситуацията в Донбас остава много сложна и руските военни се опитват да спечелят "някаква победа" там. "Те не спират своите усилия", обясни той.

Западни анализатори посочват, че Москва не е предвидила нито съпротивата на Украйна, нито глобалният отговор на агресията. Страната е подложена и на строги икономически санкции, а страните от Г-7 потвръдиха своят ангажимент, че ще продължат да доставят военна помощ за Украйна, както и че ще засилят политическата и икономическата изолация на Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров отговори задочно на тези изявления, коментирайки, че западните санкции са "тотална хибридна война" срещу Русия, но Москва ще потърси задълбочаване на партньорството със страни като Китай и Индия.

Междувременно Украйна спечели конкурса за песен "Евровизия" и по регламент следващата година ще бъде домакин на събитието. В своя профил във Facebook Зеленски потвърди този ангажимент. "Ще се погрижим един ден участниците и гостите на Евровизия да са домакини на украинския Мариупол. Свободен, мирен, възстановен!", допълни той.

Пристанищният град днес обаче остава една от най-горещите точки в Украйна. Конвой от евакуиращи се от града беше допуснат от руските военни и вече е в контролирания от Украйна град Запорожие. Но в металургичния комплекс "Азовстал" остават още украински военни, които засега устояват на продължаващия седмици наред обстрел над завода. Киев води дипломатическа битка за евакуацията на ранените, но без успех.

Турция заяви, че още преди две седмици е предложила извозването на ранените с кораби и нейното предложение все още е актуално. Според медийни публикации в Украйна властите в страната предлагат различни опции, включително извозването на ранените в Швейцария или Израел и гаранции, че те няма да бъдат върнати в Украйна преди края на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още